Telefon: 06/30-390-99-29
E-mail: zoldpeterzoldseg@gmail.com
Gyümölcseink kiváló minőségűek, a lehető legkevesebb vegyszert tartalmazzák. A hazai gyümölcsök kistermelőktől, a déligyümölcsök pedig kizárólag megbízható, ellenőrzött beszállítóktól kerülnek beszerzésre.
A gyümölcsök nélkülözhetetlen tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, élelmi rostokat és egyéb, a különféle betegségek hatékony megelőzésében komoly szerepet játszó vegyületet tartalmaznak.
A széleskörű tájékoztatás ellenére azonban a magyar lakosság körülbelül negyven-ötven százaléka nem eszik kellő mennyiségű gyümölcsöt: az egészséges táplálkozással kapcsolatos legfrissebb ajánlások szerint naponta háromszori elosztásban, minimum fél kilogramm, vagy ennél több gyümölcs fogyasztása lenne javasolt. Szervezetünk nem tudja hosszabb időn keresztül tárolni a gyümölcsök és a gyümölcslevek értékes tápanyagait, a változatos kínálatból történő rendszeres, nagyobb mennyiségű fogyasztással azonban hatékonyan erősíthetjük immunrendszerünket, növelve ezzel a szervezet ellenálló-képességét.
A gyümölcscukrok mellett a különféle étvágynövelő és emésztésjavító szerves savak - citromsav, almasav, borkősav - adják a gyümölcsök kellemes ízét, zamatát, üdítő és frissítő hatását. A gyümölcsök energiatartalma alacsony, 30-60 kcal/100 g (a legmagasabb a szőlőé: 78 kcal/100 g). Fehérjetartalmuk szintén alacsony: a csak gyümölcsből álló étrend hosszabb távú fogyasztása emiatt nem javasolt, hiszen fehérjehiány és az esszenciális tápanyagok hiánya alakulhat ki a szervezetben. A gyümölcs- és a léböjtkúra előnye, hogy nátriumszegény tápanyagbevitelt jelent a szervezet számára, de javasolt, hogy a kúra ideje ne legyen több öt vagy hat egymást követő napnál.
A gyümölcsök gazdag vitamin- és ásványianyag-források: a nyári gyümölcsökben főleg C-vitamin, karotin (az A-vitamin előanyaga) és B-vitaminok, a zsírban oldódó vitaminok közül pedig E-vitamin és K-vitamin található meg nagyobb mennyiségben (E-vitamint tartalmaz például a földieper és a málna, K-vitamint a málna, az eper és az őszibarack). Kálium- és magnéziumtartalmuk különösen jó hatású az érelmeszesedés, a magasvérnyomás és a további, szívet és az érrendszert érintő betegség megelőzésében és kezelésében. A ribizli és a szeder az említett vitaminokon kívül jelentős mennyiségű kálciumot is tartalmaz.
Szintén magas az élelmirost-tartalmuk: elsősorban az úgynevezett pektint tartalmazzák. Ez a vízoldékony rost a bélrendszerben megduzzad, magához köti a káros anyagokat és kórokozókat, például a baktériumokat, a különféle méreg- és salakanyagokat és a koleszterint tartalmazó epesavakat, ezáltal csökkenti a vérszérum kórosan magas koleszterinszintjét. Gyümölcsfogyasztással megelőzhető a székrekedés, a bélfal kitüremkedéseinek gyulladása (divertikulózis), az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, továbbá az érelmeszesedés és a vastagbéldaganatok kialakulása.
Design: BSZ Stúdió | Zöldség-Gyümölcs Nagykereskedés |